DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Turkistilat panostavat biosuojaukseen, tuottajien syyllistäminen seis

31.8.2023
FIFURin jäsentilat jatkavat biosuojauksen ja lintutorjunnan parantamista kaikin soveltuvin keinoin yhteistyössä viranomaisten kanssa. Lintuinfluenssariski voidaan torjua ja turkiseläinkasvatus jatkuu Suomessa turvallisesti. Viime viikkoina turkistuottajia ja alaa kohtaan on ollut voimakasta syyllistämistä. FIFUR korostaa, että tartunnat eivät ole turkisalan syy ja toivoo, että keskustelua käytäisiin lintuinfluenssan todellisista syistä.

”Tänä vuonna lintuinfluenssan laajuus ja voimakkuus on tullut yllätyksenä eri puolilla maailmaa, eikä taudinpurkauksiin ole voinut varautua täysin. Viime viikkoina käydyssä keskustelussa lintuinfluenssaongelma on kaadettu täysin turkiselinkeinon niskaan. Totuus kuitenkin on, että luonnonvaraisissa lintupopulaatioissa esteettä leviävän viruksen aiheuttama uhka ei poistu sillä, että turkistarhaus lopetettaisiin”, toteaa FIFURin toiminnanjohtaja Marja Tiura.

Luonnonvaraisissa linnuissa laajasti esiintyvästä lintuinfluenssasta ja sen meille kaikille aiheuttamasta uhasta tulisi käydä laajempaa yhteiskunnallista keskustelua ja lopettaa yksipuolinen turkistuottajien syyllistäminen,

Tiura ja FIFURin tutkimusjohtaja Jussi Peurahuomauttavat, että julkisuudessa on väärää mielikuvaa, että turkistiloilla ei olisi tehty lintutorjuntaa ja ei olisi varauduttu.

”Bioturvallisuuteen on panostettu aina ja linnut ovat tiloilla haittaeläimiä. Koronantorjunnassa onnistuimme erittäin hyvin ja pystyimme pitämään ainoana Euroopan maana koronan pois turkistiloilta. Kehitimme myös eläinrokotteen koronaa vastaan yhdessä tutkijaryhmän kanssa. Myös lintuinfluenssariski saadaan hallintaan”, sanoo Tiura.

Suurin osa Suomen turkistiloista on suojattu niin, että kontaktia lintujen ja turkiseläinten välillä ei pääse syntymään. Erityisesti minkkitilat on perinteisesti suojattu hyvin minkeillä esiintyvien muiden tuotantosairauksien vuoksi. Koska aina on kuitenkin parannettavaa, on lintutorjuntaan jo ennen lintuinfluenssaepidemian alkamista kiinnitetty huomiota tilasertifioinnissa ja alan neuvonnassa.

”Lintutorjunnassa tiloilla on ollut käytössä perinteisesti lintuverkot, siimat ja vaijerit ja muita suojarakenteita ja torjuntakeinoja, kuten kaasutykit. Kesän epidemian aikana lintutorjunnan tehostaminen on nostettu sekä FIFUR:n että turkistilojen ykköstavoitteeksi. Lintujen pitäminen poissa maatiloilta on kuitenkin ylipäätään vaikeaa”, sanoo Jussi Peura.

Viranomaiset hoitavat tilannetta, FIFURin rooli on tuottajien neuvonta ja tuki

Lintuinfluenssan torjunnasta ja tautitilanteen viestinnästä vastaavat Suomessa viranomaiset. Ajankohtainen tilannekuva löytyy Ruokaviraston sivuilta. FIFURin vastuulla on tuottajien neuvonta henkilö- ja lintusuojauksessa, tuottajien henkinen tuki ja tuottajaviestintä yhteistyössä viranomaisten kanssa.

”Viranomaisen ratkaisut lintuinfluenssa-asiassa ovat olleet harkittuja ja välttämättömiä tautiriskin torjumiseksi. Toki toimenpiteet ovat erittäin rankkoja niiden kohteiksi joutuneille tiloille ja yrittäjille. Tärkeintä, että toimet ovat oikeasuhtaisia riskeihin nähden, Tiura ja Peura toteavat.

Bioturvallisuustyön lisäksi FIFUR keskittyy lähiviikkoina eläinten lopetusmääräyksiä saaneiden tuottajien tukemiseen. Tällä hetkellä (30.8.2023) tartuntatiloja on 25 ja eläinten lopetusmääräyksiä on annettu varotoimenpiteenä 14 tilalle, koskien noin 120 000 eläintä. Suhteutuksena voi todeta, että FIFURilla on tällä hetkellä noin 400 aktiivista jäsenyritystä ja tiloilla on tällä hetkellä noin 1,3 miljoonaa minkkiä, kettua ja suomensupia.

”Eläinten lopetusmääräyksiä on annettu pitkään toimineille perheyrityksille, ja ne menettävät vuosikymmenien laatutyön tulokset. Laatu- ja jalostustyötä ei rahallisesti pysty arvottamaan, vastaavalle tasolle pääseminen kestää pitkään. Eläintautilain mukaisten korvausten pitää olla sellaiset, että tila voi jatkaa. Tilat, joille lopetuksia on määrätty, voivat saada turkismyyntituloja aikaisintaan vasta 2025 huutokaupoista”, Tiura ja Peura huomauttavat

Lisätietoja:

Marja Tiura, toiminnanjohtaja, FIFUR, P. 050 511 3060

Jussi Peura, tutkimusjohtaja, FIFUR, P. 0400 637 255
Olli-Pekka Nissinen, viestintäjohtaja, FIFUR, P. 050 306 2374