Turkiselinkeinolla on merkitystä
Turkiselinkeino on Suomessa taloudellisesti merkittävä elinkeino. Pitkään kestäneestä talouden taantumasta huolimatta elinkeino tuottaa vienti- ja verotuloja.

TÄLTÄ SIVULTA LÖYDÄT:

Vuonna 2014 turkisten viennin arvo oli 460 miljoonaa euroa. Se on osapuilleen yhtä paljon, kuin Turun telakalla usean vuoden aikana valmistettavan risteilyaluksen hinta.

Viennin arvo on valtava myös muiden tuotantoeläinalojen vientiin verrattuna. Niiden yhteen laskettu vienti on noin 1 miljardi.

Veroja turkiselinkeino maksoi 48,1 miljoonaa euroa.

Lukuisat kunnat turkistuotantoalueella ovat riippuvaisia elinkeinon tuomista veroeuroista. Vuonna 2014 turkisala tuotti yhdeksään suurimpaan tuottajakuntaan vähintään 100 euroa asukasta kohden.

Eniten turkiselinkeinon veroista hyötyi Uusikaarlepyy: lähes 500 euroa asukasta kohden. Myös muissa tarkastelluissa kunnissa turkiselinkeinon tuottamat verot muodostivat 4–9 prosenttia kunnan kaikista verotuloista.

Niiden verotulojen ansiosta monet maaseutukunnat ovat elinvoimaisia ja pystyvät tuottamaan kuntalaisille tärkeät peruspalvelut kuten esimerkiksi päivähoito- ja vanhustenhoitopalvelut sekä koulut.

Eduskunnan tilaaman tulevaisuusselonteon mukaan turkiselinkeino on ainoa alkutuotannon ala, jolla on kansantaloudellisesti merkittävää potentiaalia.

 

Kansantaloudellinen merkitys

Vaikka vientivetoisen turkisalan kansantaloudellinen merkitys on suuri ennen kaikkea alueellisesti, ei myöskään voi vähätellä sen valtakunnallista merkitystä.

Huippuvuonna 2013 ala kokonaisuudessaan maksoi yhteisöveroja kaikkiaan 57 miljoonaa euroa ja viime vuonnakin 21 miljoonaa euroa.

Esimerkiksi Valio maksoi vuonna 2013 yhteisöveroa 14,7 miljoonaa euroa ja Alko 12,4 miljoonaa euroa.

Usein kysyttyjä kysymyksiä turkistarhauksesta