DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Muhkea hattu ja parkatakki – Trendit näkyvät second hand -turkisten uusiokäytössä

25.4.2017
Vaatteiden kierrättäminen ja vintage-muoti ovat kiinnittyneet viime vuosina entistä vahvemmin osaksi paitsi kenen tahansa tapaa kuluttaa vaatteita, myös muotimaailmaa. Turkikset ovat keskeinen osa kierrättämistä ja vintage-muotia. Vintage-liikkeestä tehty turkislöytö antaa käyttäjälleen jotain persoonallista, sellaista mitä muilla ei ole. Vanhan turkiksen muodistaminen puolestaan antaa vaatteelle uuden yksilöllisen muodon ja näin vaate saa lisää käyttöikää. Hyvin hoidetun turkiksen käyttöikä on parhaimmillaan monta vuosikymmentä, ja erilaiset turkisten uusiokäyttömuodot mahdollistavat materiaalin kierrättämisen.

 

Uusiokäyttöön tulevilta turkiksilta halutaan keveyttä

”Ensinnäkin turkis on aivan mahtava luonnonmateriaali. Se, mikä on kerran kasvatettu ja ostettu, tulee käytettyä loppuun. Erityisesti se, että pitkäikäisen vaatteen saa kulutettua loppuun, on aivan loistava ekoteko. Toiseksi pitää muistaa, että tuotantoeläimiä on aina käytetty. Turkiseläinten pörröisyys yhdistää ajatukset helposti kotieläimiin ja näin turkiseläimiin kiinnitetään paljon huomiota. Nahkaa kuitenkin tuotetaan jatkuvasti eri eläimistä. Nahkavaatteista, -kengistä ja
-laukuista karvat ovat vain liuotettu pois, ei se sen kummempaa ole”, 40 vuotta vaatetusalalla työskennellyt yrittäjä Arja Lehtimäki kertoo.

Lehtimäki tuntee turkikset, sillä viimeiset 15 vuotta hän on päätoimisesti muodistanut niitä luoden vanhoista turkiksista päivitettyjä, yksilöllisiä ja kevyitä turkisvaatteita ja -somisteita. Muodistaminen on käsityötä, jossa vanha vaate puretaan osiin ja kootaan uudelleen vaatteen käyttäjän toiveiden ja turkiksen tarjoamien mahdollisuuksien mukaisesti. Turkisten kuluneet ja rikkinäiset osat vaihdetaan ehjiin, paksut tukikankaat riisutaan ja olkatoppaukset poistetaan. Kokonaisuudessaan vaatetta kevennetään huomattavasti.

Myös vintage- ja second hand -liikkeiden turkiksilta halutaan tänä päivänä ennen kaikkea istuvuutta ja keveyttä. Pitkät ja raskaat turkit ovat hankalia käyttää, eivätkä ne mene vintage-liikkeissä kaupaksi.

”Vintage- ja second hand -putiikeissa seurataan tarkasti muotia ja myynnissä on muodin mukaisia vaatteita. Myös asiakkaat seuraavat suurten muotitalojen trendejä ja kiinnostuksen kohteina ovat trendikkäät ja yksilölliset vaatteet. Second hand -liikkeistä ostetut turkikset päätyvät usein suoraan asiakkaiden käyttöön. Joskus vaatteelle pitää tehdä pieniä korjauksia, kuten helman tai hihojen lyhentämistä”, helsinkiläisen Frankly My Dear -liikkeen omistaja Noora Nissinen kertoo.

Vintage-liikkeet valitsevat huolellisesti myyntiin tulevat turkikset. Turkiksen tarkastaminen on helsinkiläisen Ruutu-Rouva -liikkeen yrittäjänä ja omistajana yli 30 vuotta toimineen Raili Leinon mukaan asiantuntijatyötä, joka vaatii vuosien kokemuksen.

Tarkan arvion tekeminen on paikallaan myös ennen turkikselle tehtävää muodistustyötä. Nahan tulee olla pehmeää, jotta muodistus kannattaa tehdä, mutta myös turkiksen kunto ja sileys ovat keskeisiä asioita vaatteen kokonaiskuntoa arvioitaessa. Joskus turkis on niin kulunut, että siitä ei enää saa uudenveroista vaatetta. Muodistaja Lehtimäen mukaan tällöin turkiksesta voidaan kuitenkin usein tehdä jotain pieniä lämmikkeitä, esimerkiksi kauluksia, niskatyynyjä tai säärystimiä.

”Jotkut asiakkaat haluavat vanhasta turkiksestaan jotain täysin muuta kuin perinteisen vaatteen. Uusiokäytetyistä turkiksista on tehty esimerkiksi päiväpeittoja ja tietokonelaukkukin”, Lehtimäki kertoo.

 

Perinteinen minkkiturkki on ajaton klassikko

Ruutu-Rouvan asiakkaita kiinnostavat eniten minkkiturkit, mutta takavuosina innostusta ovat herättäneet myös erilaiset lammas- ja krimiturkit. Viime aikoina yhä nousevana kiinnostuksen kohteena ovat olleet erityisesti lyhyet kettuturkit. Myös erilaiset turkiskaulukset ja -stoolat ovat alkaneet kiinnostaa asiakkaita.

Turkkien ostajakunta on pääosin naisia. ”Oikeastaan kaiken ikäiset naiset ostavat turkiksia, eikä heitä voida jaotella johonkin tiettyyn ryhmään”, Leino toteaa. Hinnoista puhuttaessa esimerkiksi second hand -minkkiturkkien hintalapuissa lukee usein 200-5000 euroa.

 

Käyttö yhtä tärkeää kuin oikeaoppinen säilytys

Lehtimäen mukaan turkisten oikeaoppinen säilyttäminen on hyvin tärkeää, mutta vähintäänkin yhtä tärkeää on turkisten käyttäminen. Hänen mukaansa talvella turkkia tulisi käyttää paljon. Kostea ilma ei ole pahitteeksi, vaan pikemminkin se on hyväksi, sillä kaappiin vuosikausiksi unohdettu turkki vain kuivuu. Reippaan kuivumisen jälkeen turkkia ei voi enää muodistaa, eikä se enää kelpaa second hand -liikkeeseen.

Kesällä turkin tulisi olla viileässä varastossa, mielellään ilmavaan kangas- tai paperipussiin pakattuna ja mausteena hieman setripuuta. Tällöin vaate pysyy hyväkuntoisena vuodesta toiseen.

 

Second hand -turkisten kysyntä nousussa

Frankly My Dear -liikkeen Noora Nissinen on havainnut, että tänä vuonna turkiksia on mennyt kaupaksi edellisvuotta enemmän. Pöyheät kettuturkit ja hatut ovat menneet lähestulkoon kuumille kiville.

Ruutu-Rouvan Raili Leinon mukaan esimerkiksi Saksasta ollaan matkustettu varta vasten Helsinkiin ostamaan vintage-turkkeja. Leinon mukaan suomalaisiin turkiksiin luotetaan, suomalaisten turkistuottajien valvontaa arvostetaan ja hyvin tuotetut turkit ovat iästään huolimatta erittäin laadukkaita vielä uusiokäytössäkin.

”Asiakkaat ovat nykyään hyvin trenditietoisia. Maailmalla erityisesti kettuturkit ja -hatut ovat nousussa ja pian tämä trendi rantautuu myös suomalaiseen katukuvaan”, Leino lisää.

Arja Lehtimäen mukaan turkisten käyttö on arkipäiväistynyt huomattavasti viime vuosina. Monet asiakkaat ovat muodistaneet vanhoista turkeistaan parkatakkeja, joissa turkis lämmittää käyttäjäänsä vuoren asemasta.

”Parkatakin kaava on vanha tuttu klassikko Yhdysvaltojen armeijan alun perin kehittämästä takkimallista. Muodistetut takit ovat usein väriltään joko mustia tai vihreitä ja uusiokäytetty turkis pilkottaa esiin asiakkaan toiveiden mukaisesti esimerkiksi takin hupusta tai hihansuista”, Lehtimäki kuvailee.

Parkatakista on muodostunut monelle Lehtimäen asiakkaalle monipuolinen lempivaate, joka on kevyt käyttää viileillä ilmoilla missä vain: lasten kanssa leikkipuistossa yhtä kuin perheen kanssa kauppareissulla tai vaikkapa talvisella kaupunkilomalla.