DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Taloustutkimus enkät: Den finländska pälsnäringen har tydligt allmänhetens stöd

26.4.2021
Inhemsk, certifierad pälsdjursuppfödning har tydligt allmänhetens acceptans. I en befolkningsundersökning som genomfördes av Taloustutkimus på uppdrag av FIFUR har 48 procent av de svarande en mycket eller ganska positiv inställning till den finländska pälsnäringen. 80% av respondenterna stöder användningen av inhemska naturmaterial i kläder och 76% av respondenterna har en negativ inställning till smygfotografering av produktionsdjursfarmer.

Undersökningen genomfördes genom telefonintervjuer från 29 mars till 8 april 2021 och respondenterna var 1 006 personer av befolkningen, i åldern 15–79 år, exklusive Åland. 37 procent av de tillfrågade var ganska positiva till pälsdjursuppfödning och 11 procent förhöll sig väldigt positivt. Alltså stöder totalt 48 procent inhemsk, certifierad pälsdjursuppfödning.

Totalt 44 procent av respondenterna förhåller sig negativt till inhemsk pälsdjursuppfödning (ganska negativt 30% och mycket negativt 14%), dvs. majoriteten av medborgarna stöder pälsnäringen. I kan inte säga-gruppen fanns den här gången 8 procent av de svarande.

80% av respondenterna stöder användningen av inhemska naturmaterial, såsom päls, läder och ull, i kläder (2020: 84%). 76% av respondenterna har en negativ inställning till smygfotografering på produktionsdjursfarmer (2020: 83%).

Enligt befolkningsundersökningar på uppdrag av FIFUR från oberoende forskningsföretag har stödet för pälsnäringen varierat mellan 46–65% mellan 2009 och 2020. FIFUR har använt samma typ av frågeställning från år till år för att säkerställa jämförbarhet.

”Resultaten av befolkningsundersökningen bekräftar återigen att den finländska pälsnäringen har medborgarnas stöd och att människor tar reda på frågor i stället för att tro på några ensidiga sensationer. Stöd för naturmaterial, å andra sidan, visar att människor vill göra ansvarsfulla och hållbara klädval. Päls som ett biologiskt nedbrytbart naturmaterial är ett av de mest hållbara valen, säger Marja Tiura, FIFURs verksamhetsledare.

Jämförelsen av 2021-undersökningen med undersökningen från våren 2020 minskade något på antalet personer som förhåller sig mycket eller ganska positivt till pälsnäringen (55% -> 48%). Det framgår av undersökningens historia att näringens stöd har varit det högsta efter åren då exportintäkterna inom pälsnäringen varit de största. När exportintäkterna inom näringen har varit lägre på grund av konjunkturcykeln, har stödet också varit något lägre i befolkningsundersökningarna. Nu visar den internationella pälsmarknaden en förbättring av priserna och det blir intressant att se vilken typ av resultat som kommer från befolkningsundersökningarna åren 2022-2023.

”2020 var ett svårt år för pälsnäringen på grund av försäljningsförluster orsakade av internationella coronarestriktioner och det hastiga och därefter olagliga beslutet att stoppa minkuppfödningen i Danmark, vilket gjordes på grund av en coronamutation. Det är möjligt att nyhetsbilder från Danmark och negativa ekonomiska nyheter reflekterades något i resultaten av befolkningsundersökningen i år, uppskattar FIFURs kommunikationsdirektör Olli-Pekka Nissinen.

 

I spetsen för coronaskydd och vaccinutveckling

Tiura och Nissinen påminner om att FIFUR och dess medlemsföretagare har gjort allt för coronaskyddet sedan våren 2020. Producenterna följer strikt skydds- och hygienåtgärder på gårdarna hela tiden, och Livsmedelsverket testar ständigt minkar och finnsjubbar. I Finland har inga coronavirusinfektioner hos djur upptäckts i Livsmedelsverkets tester.

”Det har kommit fler nyheter i media om coronaförberedelserna hos ansvarsfulla pälsproducenter, och detta kan också ha haft en positiv effekt på näringens stöd i befolkningsundersökningen,” uppskattar Tiura och Nissinen.

Näringens stöd i befolkningsundersökningen kan också ha påverkats av informationen om mink- och finnsjubbsvaccinet som utvecklats av FIFUR tillsammans med en forskargrupp vid Helsingfors universitet. Det har kommit fler nyheter om ämnet nyligen.

Vaccinprojektet, som finansieras av FIFUR, syftar i år till att vaccinera minkar och finnsjubbar som visar sig vara mottagliga för coronavirus. Finland ligger i spetsen av utvecklingen av djurvacciner i världen och FIFURs vaccinprojekt bidrar till att säkerställa den finländska pälsnäringens framgång. Utvecklingen av ett djurvaccin är en del av Europeiska kommissionens betoning på One Health-metoden, enligt vilken man vid sjukdomsbekämpning bör hantera människors, djurs och miljöns hälsa - tillsammans.

"Vi är glada att pälsnäringens långsiktiga och tvärvetenskapliga ansvarsarbete återspeglas i befolkningsundersökningar i mer än tio år som ett tydligt stöd från år till år", avslutar verksamhetsledare Tiura.

Mer information:

Marja Tiura, verksamhetsledare, t. 050 511 3060

Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, t. 050 306 2374

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund

 

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf – FIFUR är pälsnäringens moderförening och sina medlemmars intressebevaknings- och utbildningsorganisation. Yrkeskunnig pälsdjursuppfödning har drivits i Finland i över hundra år och förbundet grundades år 1928. Till förbundets regionala sammanslutningar hör allt som allt 632 medlemsföretag, som har cirka 700 uppfödningsplatser för pälsdjur. Förbundet och uppfödarna äger majoriteten av det inhemska marknadsförings- och auktionsbolaget Saga Furs Oyj. Den finländska pälsnäringen är den världsomfattande ceritifieringens förefångare. Målet för det frivilliga, år 2005 startade kvalitetssystemet, är att uppehålla och förbättra djurens välfärd, produktionens kvalitet och uppfödarens yrkeskunnande på de finländska pälsfarmerna.

Asiakirja: