DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Hälften av finländarna understöder inhemsk, certifierad pälsnäring – understödet ökade från i fjol i en färsk befolkningsenkät från Taloustutkimus

2.6.2022
Hälften av befolkningen (50%) stöder inhemsk, certifierad pälsdjursuppfödning, framgår av en färsk befolkningsförfrågan som gjorts av Taloustutkimus (n = 1003) på uppdrag av FIFUR. Stödet till pälsnäringen steg med två procentenheter till jämnt 50% jämfört med befolkningsförfrågan från Taloustutkimus våren 2021, där 48% var mycket eller ganska positiva. I den färska enkäten understödde 81% användningen av inhemska naturmaterial, såsom läder, päls och ull i kläder. Även i denna fråga ökade understödet med en procentenhet.

”Resultaten av folkenkäten bekräftar än en gång att den finländska pälsnäringen har medborgarnas stöd.” Understödet för naturmaterial signalerar å sin sida att människor vill göra ansvarsfulla och hållbara klädesval. Päls som biologiskt nedbrytbart naturmaterial hör till de hållbara valen”, säger FIFURs verksamhetsledare Marja Tiura.

Taloustutkimus gjorde en enkät under tiden 28.3–8.4.2022, antalet telefonintervjuer var 1003 och urvalet är representativt för befolkningen i åldern 15–79 år.

I de befolkningsenkäter som FIFUR låtit göra med oberoende forskningsföretag har understödet för pälsnäringen (mycket eller ganska positiva) varierat mellan 46 och 65 procent under åren 2009–2022. FIFUR har använt sig av samma typ av frågeställning från år till år för att säkerställa jämförbarheten.

Av resultaten framgår att i storområdena Södra Finland, Västra Finland och Norra Finland stiger understödet för pälsnäringen rejält över 50%, till och med till 58%, medan understödet i storområdet Helsingfors-Nyland är något lägre. Pälsnäringen är sannolikt känd bättre utanför huvudstadsregionen och därigenom är understödet större.

Det är värt att notera i resultaten av den färska befolkningsenkäten att gruppen av svar på frågan ”kan inte säga” har minskat från åtta till tre procent.

”Att branschen delar åsikter syns tydligare än tidigare i resultaten. Det är i sig värdefullt att människorna har klara åsikter och att man kanske har tagit reda på om pälsnäringen för att bilda sina åsikter”, konstaterar FIFURs kommunikationsdirektör Olli-Pekka Nissinen.

Av årtiondets historia för befolkningsenkäter framgår att understödet för näringen har varit störst efter de år då exportinkomsterna inom branschen för stora konjunkturväxlingar har varit störst. Medan branschens exportinkomster har varit mindre på grund av konjunkturerna, har understödet också varit något mindre i befolkningsenkäterna.

Även nyheterna om den ökade pälsskinnshandeln i fjol, och en lyckad coronabekämpning inom näringen har kunnat bidra till att understödet ökat en aning i den färska befolkningsförfrågan.

Vid årsskiftet 2021–2022 fick FIFURs medlemsfarmare som de första aktörerna i EU vaccinera avelsminkar mot coronan. Vaccinationerna av mink gjordes inom ramen för ett gemensamt projekt mellan FIFUR och Helsingfors universitets forskargrupp genom att man utvecklade ett coronavirusvaccin för mink som pälsnäringen finansierade helt och hållet. Livsmedelsverket beviljade användningstillstånd för vaccinet 2021.

Tack vare det strikta coronaskyddet för producenter och på gårdar har det inte konstaterats en enda coronainfektion hos djur på finländska pälsfarmer i det testnings- och bekämpningsprogram som EU har fastställt. Programmet fortsätter till våren 2023.

”Vi är nöjda med att det långsiktiga ansvarsarbetet inom pälsnäringen syns som ett tydligt stöd i enkäterna från år till år. Vi fortsätter arbetet för att öka kännedomen om näringen och att man i allmänhet talar om saker inom produktionsdjurssektorn på faktabasis”, säger verksamhetsledare Marja Tiura.

 

Mer information:
Marja Tiura, verksamhetsledare, FIFUR, tfn 050 511 3060
Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, FIFUR, tfn 050 306 2374

Bilaga:
Taloustutkimus befolkningsenkät: Vuxenbefolkningens åsikter om pälsdjursuppfödning, 21.4.2022 (på finska)

*På grund av avrundningarna kan procenttalen i sammandraget av vissa svar vara över 100%.

_______________________________________________________________________

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf – FIFUR är pälsnäringens moderförening och sina medlemmars intressebevaknings- och utbildningsorganisation.Yrkeskunnig pälsdjursuppfödning har drivits i Finland i över hundra år och förbundet grundades år 1928. Till förbundets regionala sammanslutningar hör allt som allt 581 medlemsföretag, som har cirka 700 uppfödningsplatser för pälsdjur. Förbundet och uppfödarna äger majoriteten av det inhemska marknadsförings- och auktionsbolaget Saga Furs Oyj. Den finländska pälsnäringen är den världsomfattande certifieringens förefångare. Målet för det frivilliga, år 2005 startade kvalitetssystemet, är att uppehålla och förbättra djurens välfärd, produktionens kvalitet och uppfödarens yrkeskunnande på de finländska pälsfarmerna