DNV - ISO 9001 Quality System Certification

FIFURs ansvarsseminarium presenterade ansvarsprojekt inom pälsbranschen samt framtidsvisioner i Musikhuset, Helsinki och som webbinar

2.6.2022
Det ansvarighetsseminarium som FIFUR ordnade 10.5.2022 var en intressant översikt över pälsbranschens nuvarande projekt och en titt på branschens framtid.

Riksdagsledamot Joakim Strand gav riksdagens hälsningar på evenemanget. ”Jag tror själv starkt på pälsbranschens framtid”, konstaterade han i sitt tal. ”Senast nu börjar människorna förstå vad som menas med inhemskt ursprung, självförsörjning, primärproduktion, energi, kretsloppsekonomi i anslutning till allt detta, där ni redan länge har varit föregångare”, sade Strand.

I sitt anförande gick projektchef Maarit Hellstedt från jord- och skogsbruksministeriet igenom regeringsprogrammets mål – åtgärder för att bl.a. stävja klimatförändringen och stödja cirkulär ekonomi. Hon konstaterade att det i FIFURs forskningsdirektör Jussi Peuras förslag kom fram många sådana frågor som stöder dessa mål.

”En kontinuerlig förbättring av djurens välbefinnande och miljöansvar är absoluta förutsättningar för framgång och samhällelig koncession inom pälsbranschen”, betonade FIFURs verksamhetsledare Marja Tiura. Inom pälsbranschen har cirkulär ekonomi genomförts redan i årtionden. Slutprodukten, en äkta päls som är hållbar och lätt att omforma, är en ypperlig motvikt till snabbmode.

Vid seminariet behandlades dessutom coronaskyddsåtgärder och vaccinationsärenden inom branschen samt de senaste nyheterna inom certifiering och spårbarhet.

Vi vill tacka dem som talade vid evenemanget för deras intressanta anföranden och deltagarna för en bra diskussion.

Inspelningen av evenemanget kan ses på finska här.

 

Tilläggsinformation:
Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, tfn 050 306 2374
_____________________________________________________________________

Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf – FIFUR är pälsnäringens moderförening och sina medlemmars intressebevaknings- och utbildningsorganisation. Yrkeskunnig pälsdjursuppfödning har drivits i Finland i över hundra år och förbundet grundades år 1928. Till förbundets regionala sammanslutningar hör allt som allt 581 medlemsföretag, som har cirka 700 uppfödningsplatser för pälsdjur. Förbundet och uppfödarna äger majoriteten av det inhemska marknadsförings- och auktionsbolaget Saga Furs Oyj. Den finländska pälsnäringen är den världsomfattande certifieringens förefångare. Målet för det frivilliga, år 2005 startade kvalitetssystemet, är att uppehålla och förbättra djurens välfärd, produktionens kvalitet och uppfödarens yrkeskunnande på de finländska pälsfarmerna.