DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Fakta med i diskussionen - Pälsnäringen är ingen stödnäring

22.9.2022
I olika medier har det de senaste dagarna publicerats artiklar om pälsnäringen. Artiklarnas perspektiv har delvis gått åt fel håll och det finns ensidigt valda fakta i dem.

Det ges en felaktig bild av pälsnäringen som en näring som baserar sig på statligt stöd. Pälsdjursuppfödarna omfattas inte av produktionsstöden för jordbruket och branschen är helt marknadsbaserad. Vi går igenom några fakta nedan: 
-    Under de senaste tio åren har värdet av det finländska pälsauktionsbolagets Saga Furs förmedlingsförsäljning varit 4,75 miljarder euro, medelvärdet 475 miljoner euro per år. 
-    Pälsdjursnäringen har betalat staten cirka 1,2 miljarder euro i skatter och avgifter under de senaste tio åren, varav kommunalskattens andel är drygt en femtedel.
-    Vår totala sysselsättning har varierat mellan 3000 och 5000 årsverken under de senaste 5–6 åren.

Härnäst går vi igenom de offentliga stöd som pälsnäringen fått så att saker och ting blir proportionella. Pälsdjursuppfödare ansökte om och fick kostnadsstöd för primärproduktion på samma grunder som andra mottagare av kostnadsstöd på cirka 34 miljoner euro 2020–2021 på grund av coronaförluster. Detta var ett exceptionellt stöd av engångsnatur, som omfattade alla primärproduktionssektorer.

Tidigare hade pälsdjursuppfödarna fått kostnadsstöd i början av 1990-talet på grund av den kraftiga devalveringen, dvs. 30 år sedan.

Sedan de mindre rutinstöden. Pälsdjursuppfödare har rätt att ansöka om avbytarstöd och cirka 1,5–2 miljoner euro har erhållits under de senaste åren. Detta representerar cirka 1–2 procent av det totala avbytarstödet för lantbruksföretagare i Finland beroende på året. Pälsdjursuppfödare kan ansöka om investeringsstöd på samma sätt som andra företag, och till dessa delar talas det i genomsnitt om några miljoner euro per år.

Alla dessa stöd återbetalas av branschen flerdubbelt i form av exportverksamhet och skatteintäkter till det finländska samhället.

Stabilt stöd i befolkningsenkäter

Många medier har försummat att beakta de befolkningsenkäter som pälsnäringen låtit göra vid oberoende forskningsinstitut och som ger en långsiktig bild av understödet för näringen. I den befolkningsundersökning som gjordes våren 2022 av Taloustutkimus förhöll sig exakt 50% (n = 1003) mycket eller ganska positivt till inhemsk, certifierad pälsdjursuppfödning. 
I de befolkningsenkäter som FIFUR låtit oberoende forskningsinstitut göra har understödet för pälsnäringen (mycket eller ganska positiva) varierat mellan 46 och 65 procent åren 2009–2022. FIFUR har tillämpat samma frågeställning från år till år för att säkerställa jämförbarheten.

Det är sant att Rysslands angrepp mot Ukraina, sanktionerna och de förlängda ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin har drabbat ekonomin i branschen, men det har också funnits positiva tecken på pälsförsäljning. Vid auktionen i Vanda i september gick till exempel minkförsäljningen bra, trots att försäljningen av långa hår, dvs. rävar och finnsjubb minskade.

Det är sant att FIFURs medlemsproducenter känner oro och har splittrade åsikter beroende på det egna företagets ekonomiska situation. FIFUR och andra aktörer inom näringen gör sitt bästa för att ge producenterna ekonomisk rådgivning och stöd under svåra tider. Denna situation gäller inte bara pälsdjursnäringen, utan i allmänhet alla branscher inom primärproduktionen.

Utöver de ovannämnda ekonomiska fakta har finländska producenter förbundit sig att långsiktigt utveckla produktionsdjurens välbefinnande utöver EU:s och Finländska regelverk och bestämmelser.  

Som första produktionsdjurssektor började vi certifiera farmerna 2005. Dessutom erkände Europeiska kommissionen programmet för pälsdjurens välbefinnande WelFur 2019 som den första inom produktionsdjurssektorn. Under pandemin finansierade näringen själv ett coronavaccin, genom vilket Finland var det enda landet i EU som vaccinerade alla sina avelsminkar mot coronan.

Tilläggsuppgifter:
Marja Tiura, verksamhetsledare, FIFUR, 050 511 3060
Olli-Pekka Nissinen, kommunikationsdirektör, FIFUR 050 306 2374

_______________________________________________________________________
Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund rf – FIFUR är pälsnäringens moderförening och sina medlemmars intressebevaknings- och utbildningsorganisation. Yrkeskunnig pälsdjursuppfödning har drivits i Finland i över hundra år och förbundet grundades år 1928. Till förbundets regionala sammanslutningar hör allt som allt 581 medlemsföretag, som har cirka 600 uppfödningsplatser för pälsdjur. Förbundet och uppfödarna äger majoriteten av det inhemska marknadsförings- och auktionsbolaget Saga Furs Oyj. Den finländska pälsnäringen är den världsomfattande ceritifieringens förefångare. Målet för det frivilliga, år 2005 startade kvalitetssystemet, är att uppehålla och förbättra djurens välfärd, produktionens kvalitet och uppfödarens yrkeskunnande på de finländska pälsfarmerna.