DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Coronavaccinering av minkar inleddes på de första farmerna i Finland och i hela EU

22.12.2021
De första FIFUR-medlemsfarmerna har börjat vaccinera Finlands farmminkbestånd mot SARS-Cov2-coronaviruset på sina farmer.

”Det är fint att vi nu efter den långa tillståndsprocessen och tillverkningen av vacciner kan vaccinera djuren som den första aktören i Europeiska unionen”, säger FIFURs verksamhetsledare Marja Tiura.

Minkarna vaccineras med ett coronavirusvaccin för mink som utvecklats inom ramen för ett gemensamt projekt mellan FIFUR och Helsingfors universitets forskargrupp. Ett receptbelagt, experimentellt vaccin som kallas ”FurcoVac” fick ett villkorligt användningstillstånd av Livsmedelsverket 22.9.2021. Livsmedelsverket beviljade ett villkorligt användningstillstånd för en större vaccinationssats 20.12.2021. Preparatet har inget försäljningstillstånd, sökanden och innehavaren av användningstillståndet är FIFUR. Vaccinationsprojektet finansieras helt och hållet av pälsnäringen och FIFUR.

”I det första skedet vaccineras minkar med något under 50 000 vaccinationsdoser på riskbaserade farmer i de kommuner inom pälsdjursuppfödningsområdet där det nu har förekommit flest fall av corona hos människor.” Målet är att alla minkavelshonor ska kunna vaccineras efter årsskiftet. Varje mink får två doser och antalet djur som ska vaccineras närmar sig 200 000”, berättar FIFURs forskningsdirektör Jussi Peura, som ansvarar för FIFURs coronaberedskap.

De strikta coronaskyddsregler som myndigheterna ställer fortsätter och persontrafiken på minkfarmerna ska begränsas till ett minimum. Av denna anledning kan FIFUR och minkproducenterna tyvärr inte låta medierna fotografera vaccinationer på gårdarna, utan FIFUR delar ut bilder via medietjänsten.

"Sjukdomsskyddet och det testprogram som EU har fastställt på minkfarmer fortsätter. Vi måste tacka våra medlemsföretagare och de anställda på gårdarna, som redan har varit i stånd att vidta stränga coronaskyddsåtgärder i över 1,5 år, och det har hittills inte konstaterats coronasmitta hos djur på minkfarmerna i Finland", tackar Jussi Peura.

Mer information:
Jussi Peura, forskningsdirektör, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, tfn 0400 637 255
Johanna Korpela, veterinär, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, tfn 050 464 8834
Marja Tiura, verksamhetsledare, Finlands Pälsdjursuppfödares Förbund, tfn 050 511 3060