Finnsjubb
I Finland gjordes försök med uppfödning av finnsjubb (Nyctereutes procyonoides) redan på 1940-talet, men en egentlig uppfödning kom igång först på 1970-talet.

HÄR HITTAR DU:

Finnsjubb

Idag är Finland världens största producent av finnsjubbsskinn. Kommersiell uppfödning av finnsjubb förekommer också i Polen. I Kina föder man upp kinesisk sjubb, som är av samma art, men med en annan härstamning.   

Finnsjubbspälsens färg varierar från vit och ljusbrun till rödbrun och nästan svart.

Eftersom det på farmerna ständigt finns näring att tillgå, går finnsjubbarna egentligen inte i ide.  Deras aktivitet sjunker ändå med cirka 20 %. I naturen går en del av de vilda mårdhundarna i ide under de kallaste månaderna, eftersom det då är knappt om föda. Fortplantningen sker genom insemination.    

Finnsjubbens vikt varierar från 6–8 kg på sommaren till över 10 kg på vintern. En fullvuxen finnsjubb är 64–66 cm lång.  

 

Ofta ställda frågor om pälsnäringen