DNV - ISO 9001 Quality System Certification
Vaativa ammatti
Kiinnostaako työ turkiseläinten parissa? Tutustu alan monipuolisiin koulutusmahdollisuuksiin!

Koulutus

Turkisalan koulutus on keskittynyt toiminnan ydinalueelle Pohjanmaalle. Tarjolla on koulutusta molemmilla kotimaisilla kielillä vasta-alkajista kokeneempiin turkiseläinkasvattajiin.

Keski-Pohjanmaan maaseutuopiston Kannuksen yksikkö tarjoaa ainoana kouluna Euroopassa koulumuotoista perusopetusta turkiseläinkasvattajiksi aikoville nuorille. Opiskelu on mahdollista myös oppisopimuskoulutuksessa. Kokeneelle kasvattajalle on tarkoitettu 20 opintoviikon ”Tarhaajamestarin erikoisammattitutkinto”. Vuosittain järjestetään myös erilaisia lyhytkursseja, kuten kettujen keinosiemennyskurssi ja rehukeskustyöntekijöiden omavalvontakoulutusta.

Lisätietoja: Hannu Kärjä, puh. 06 875 405, 040 503 2961
etunimi.sukunimi@profur.fi

Maatalouden perustutkinto

Turkistalouden koulutusohjelman opetuksessa pääpaino on käytännön töissä. Teoriaopinnot kuuluvat kiinteästi tähän kolmivuotiseen koulutukseen, samoin työssäoppimisjaksot, joiden aikana opiskelijat pääsevät töihin oppilaitoksen ulkopuolelle joko kotitarhalleen tai muihin alan yrityksiin esim. rehukeskuksiin ja Saga Furs Oyj:n minkkinahoittamoon.

Koulun omalla tarhalla opetellaan turkiseläinten hoitoa käytännössä eli esimerkiksi eläinten oikeaa käsittelyä, ruokintaa, paritus- ja pentuajan hoitotoimia sekä nahkonnan tekniikkaa. Tietopuolisessa opetuksessa käydään läpi mm. eläinten hyvinvointiin, perustarpeisiin, terveyteen ja jalostukseen liittyviä asioita. Monet työssäoppimisjaksot sijoittuvat turkistarhan vuosikierron kiireimpiin ajankohtiin, joten se mahdollistaa työskentelyn kotitarhalla kiireaikoina, kuten paritus- ja nahoitusaikaan. Kolmantena opiskeluvuonna oppilailla on mahdollisuus lähteä työssäoppimisjaksolle Hollantiin ja saada näin myös kansainvälistä kokemusta turkiseläintuotannosta.

Tavallisten koulupäivien lisäksi oppilaat pääsevät osallistumaan myös erilaisiin tarhaajille järjestettäviin tilaisuuksiin ja tapahtumiin. Oppilaat osallistuvat mm. yhdessä STKL:n kanssa maatalousnäyttelyihin ja ELMA-messuille.

Lisätietoja: Hannu Kärjä, puh. 06 875 405, 040 503 2961
etunimi.sukunimi@profur.fi

Maatalouden perustutkinto, turkistalouden koulutusohjelma (OPPISOPIMUS)

Turkistarhaajaksi on mahdollista opiskella myös oppisopimuksella, mikäli opiskelijalla on työsuhde oppisopimusajaksi tai oma tarha. Käytännön töiden opiskelu tapahtuu oppisopimustarhalla ja tietopuolinen koulutus annetaan lähiopetusjaksoilla Kannuksessa. Lähiopetusjaksot ovat noin 3–5 päivän mittaisia ja sijoittuvat tarhan hiljaisimpiin aikoihin.

Koulutuksen kesto ja sisällöt määräytyvät opiskelijan esim. aikaisempien opintojen ja työkokemuksen perusteella. Oppisopimusaika on yleensä 2–3 vuotta ja koulutukseen sisältyy myös mm. yritystaloutta, eläinten hyvinvointiasioita, lajittelukurssi Fur Centerissä Vantaalla sekä kettujen keinosiemennyskurssi. Turkistarhaajan tutkinto suoritetaan näytöillä, jotka voivat olla kirjallisia tai käytännön tehtävistä koostuvia.

Tietopuolinen koulutus on oppisopimusopiskelijalle ja sopimustarhalle ilmaista ja lähiopetuksen osalta oppisopimuskeskus maksaa päivärahaa sekä matka- ja majoituskorvausta.

Lisätietoja: Hannu Kärjä, puh. 06 875 405, 040 503 2961
etunimi.sukunimi@profur.fi

Usein kysyttyjä kysymyksiä turkistarhauksesta