DNV - ISO 9001 Quality System Certification

Meddelande: Pälsnäringen förbättrade märkbart brister Evira anmärkt på

20.6.2018
Pälsnäringen har märkbart förbättrat och åtgärdat de punkter Evira tidigare pekat på i myndighetskontroller hos pälsfarmarna. Detta framgår i rapporten ”Eläinten hyvinvoinnin valvonta 2017”, som publicerades den 14 juni. ProFur:s verksamhetsledare Marja Tiura konstaterar att ”Producenterna gjort ett bra jobb”.

Ifjol granskade myndigheterna 34 pälsfarmer av vilka 23% (8 farmer) hade brister. Antalet var klart lägre än föregående år. Två av de granskade farmerna hade inte näringscertifiering och i bägge fallen påträffades försummelser.

Under de fem senaste åren har försummelser påträffats i 25 – 66% av de granskade farmerna. Granskningarna påvisar således en kraftfull och säkerställningsbar förbättring och lägger pälsdjursnäringen jämsides med övriga näringar som föder upp produktionsdjur.

”Granskningsresultaten går nu i rätt riktning. Producenterna har jobbat hårt för djurens välbefinnande de senaste åren och man klarar granskningarna allt bättre. Verksamhetsmodellen, som lägger djurens välfärd i centrum, är den enda riktiga”, konstaterar ProFurs ledande rådgivande veterinär Johanna Korpela.

Bland anmärkningarna för de åtta pälsfarmerna som hade brister, härrörde sig förseelserna i allmänhet till skicket på golvet i skugghus eller nätburarnas botten. Anmärkningar gjordes också på utrymmenas och byggnadernas allmänna skick och säkerhet. I vissa fall konstaterades det, att man inte skötte om insjuknade eller skadade djur på ett ändamålsenligt sätt. Å andra sidan konstaterades brister i tugg- och stimulansmaterial bara hos en pälsfarm.

”Farmernas certifieringssystem, Finnish Standards, som sedan 2005 utvecklats av förbundet och producenterna tillsammans med WelFur, som omspänner hela Europas pälsproduktion, är en viktig garant för djurens välbefinnande och pälsproduktionens kvalitet. Pälsdjursnäringen ser gärna att myndighetsgranskningarna skulle göras i mycket större omfattning. Vi har dock full förståelse för resursbegränsningarna och behovet av prioriteringar. Även mot denna bakgrund är certifieringen viktig”, säger verksamhetsledare Marja Tiura.

Hela Eviras raport finns att läsa på Eviras hemsidor www.evira.fi

Tilläggsinformation:

Marja Tiura, verksamhetsledare, 050 511 3060

Johanna Korpela, ledande rådgivande veterinär, 050 464 8834