DNV - ISO 9001 Quality System Certification

FRÅN FRISSA TILL PÄLSDJURSFARMARE

19.12.2016
Sari Hagström utbildar sig till farmmästare i Kannus samtidigt som hon på sidan om driver en minkfarm i Karleby. Hon jobbade tidigare som frisör i 20 år. Pälsnäringen var främmande för henne tills hon träffade sin framlidne make Magnus Hagström.

”Magnus var en hängiven farmare. Han älskade sitt jobb och utförde dagssysslorna med iver och glädje”, berättar Sari.

 ”Jag var tillsammans med min man i 16 år. Aldrig att jag under de åren ens tänkte tanken att jag själv skulle bli farmare”, minns Sari. Men saker och ting blir inte alltid som man har tänkt sig.

Idag tar Sari hand om sin framlidne makes fars, Bengt Hagströms, farm som grundades 1978, tillsammans med Lennart och Mats Hagström. På farmen finns 2 200 avelshonor och för tillfället totalt 10 400 minkar.

BRUTAL VÄNDNING

Sari och Magnus har två barn, Axel och Fanny. På vintern 2014 tog familjens liv en krossande vändning. Magnus drabbades av lungcancer och avled i hemmet ett år senare, på självständighetsaftonen 2015. Denna tragedi ledde till många förändringar i familjens liv.

”När min man insjuknade lämnade jag mitt eget jobb och började hjälpa till på farmen”, berättar Sari. Under den jobbiga tiden  kändes det frigörande för henne att jobba med djur: man behöver inte förklara någonting för dem. Det fysiska farmjobbet hjälpte Sari att åtminstone för en stund tänka på annat.

I våras hjälpte Sari till under parningstiden för första gången. ”Jag trodde att jag skulle skriva kort men hamnade genast att flytta på honorna. Jag måste säga att det inte gick att hålla tårarna tillbaka efter att det fysiskt tunga jobbet efter många timmar var gjort”. Småningom började jobbet flyta på mera naturligt och idag är Sari passionerad och ivrig över att få fördjupa sig i sitt nya jobb.

FULLT ÖS FRAMÅT

Det växande intresset för näringen ledde till att Sari i höstas började studera till Farmmästare i Kannus. Trots den ekonomiskt kärva tiden har linjen fler studeranden än någonsin tidigare.

”Pälsfarmaryrket är ett hårt jobb men samtidigt också väldigt givande”, säger Sari. Jobbets bästa stunder är enligt henne glädjen hon känner när hon klarat av något som har varit otroligt utmanande. Också att vara med och se när det efter parningstiden föds nya valpar är glädjande. ”Vill man så kan man verkligen lära sig allt möjligt!”, konstaterar Sari.

Förutom studierna och jobbet på farmen måste tiden också räcka till för barnen och för egna intressen. Det är viktigt att ta hand om sig själv. Fritiden spenderar Sari gärna på gymmet eller ute i naturen.

”Farmarjobbet är utmanande och det är omöjligt att förutspå framtiden. Samtidigt tar det tid och kraft att anpassa sig till det nya familjelivet som vi nu lever”, förklarar Sari. Hon är tacksam för det stöd hon får av Mats och Lennart.

”Den snäva situationen som nu råder oroar förstås, men sedan tidigare vet vi att det också tidigare har gått dåligt och sedan vänt till det bättre. Jag tror på framtiden inom denna bransch”, säger Sari.

 

MAN TAR HAND OM VARANDRA

Sari är fascinerad över den starka samhörigheten som finns inom pälsbranschen. Hon har alltid fått hjälp av mera erfarna pälsfarmare när hon behövt det.

”I den här branschen är man minsann beredd på att hjälpa varandra och dela med sig av information. Det är något som jag verkligen uppskattar”, säger Sari tacksamt.

Framtiden tar hon som den kommer men planen är att fördjupa sig ännu mera i pälsdjursnäringen och att fortsätta jobba på farmen tillsammans med Lennart och Mats.

 

Text Ida Strandberg

Foto Miia Tofferi