DNV - ISO 9001 Quality System Certification

TIEDOTE: Turkisala ei hyväksy ylisuuria eikä sairaita eläimiä

15.8.2017

Turkisala ei hyväksy ylisuuria eikä sairaita eläimiä

Oikeutta Eläimille-järjestö julkaisi tiistaina 15. elokuuta videon, jossa näytettiin suurikokoisia kettuja. Vielä ei ole tiedossa miltä tiloilta materiaali on kuvattu.

Elinkeino on tehnyt systemaattista työtä oikeanlaisen jalostuksen eteen jo vuosikausia – järjestöllä on useita työkaluja eläinten hyvinvoinnin ja tuotannon kehittämiseen, kuten esimerkiksi jalostusohjelma WebSampo, sertifiointijärjestelmä ja vuoden 2017 alusta mukaan tullut WelFur-protokolla. Lisäksi elinkeino on mukana lukuisissa tutkimushankkeissa, jotka edesauttavat eläinten terveyttä ja hyvinvointia.

Turkisala on tiedostanut sinikettujen ruokinnassa esiintyviä ongelmia. Asiaa korjaamaan on keväällä perustettu erillinen työryhmä, joka on kehittänyt ruokinnan optimointijärjestelmiä tilojen tueksi. Lisäksi elinkeinolla on oma laboratorio, jossa tutkitaan rehua ja sen laatua jatkuvasti.

Eläinten hyvinvoinnista ja terveydestä huolehditaan tiloilla sertifiointijärjestelmän avulla. Tätä järjestelmää elinkeino on kehittänyt vuodesta 2005 lähtien.

Lisätiedot
Johanna Korpela, eläinlääkäri, ProFur, johanna.korpela@profur.fi, 050 464 8834
Marja Tiura, toiminnanjohtaja, ProFur, Suomen Turkiseläinten Kasvattajain Liitto ry, marja.tiura@profur.fi, 050 511 3060

Lisämateriaalit
Sertifiointijärjestelmä

Vapaaehtoinen laatujärjestelmä, jonka tavoitteena on ylläpitää ja parantaa suomalaisilla turkistiloilla kasvatettavien eläinten hyvinvointia, tuotannon laatua ja turkiseläinkasvattajan ammattitaitoa. Turkistilojen sertifiointi aloitettiin vuonna 2005 ja tänä päivänä yli 90 % suomalaisista tiloista on sertifioinnin piirissä. https://profur.fi/vastuullisuus/elaimen-hyvinvointi
 ***
WelFur

WelFur on puolueettomien hyvinvointitutkijoiden laatima eläinten hyvinvointia tutkiva mittaristo, jota käytetään tiloilla ketun hyvinvoinnin arvioimiseen neljällä alueella: hyvä ruokinta, hyvä kasvatusympäristö, tarkoituksenmukainen käyttäytyminen ja hyvä terveys.
http://www.fureurope.eu/publications/welfur-welfare-assessment-protocol-for-mink/
http://www.fureurope.eu/publications/welfur-welfare-assessment-protocol-for-foxes/
 ***
WebSampo

WebSampo on jalostusohjelma, jonka avulla tila löytää jalostukseen parhaiten sopivat eläimet. WebSampo auttaa tekemään jalostuksesta suunnitelmallista ja pitkäjänteistä, mikä näkyy eläinten parempana terveytenä.
 ***
Fureva

Eläinten hyvinvointia valvova järjestelmä, jonka painopisteenä on tuotannon mahdollisten ongelmakohtien selvitys ja suunnitelmallinen terveydenhuoltotyö sekä tämän myötä tuotannon ja tuottavuuden kehittäminen ja tautitilanteiden ennaltaehkäisy. www.fureva.fi